Lidl
På lidl är priset på varorna väldigt billiga, eftersom de valt att lägga ner mindre engagemang
på själva inredningen i butiken.
Det som är positivt med Lidl är att priserna är jättelåga, och att de har ett stort utbud av
svenska varor och inte bara tyska varor, även om butiken är tysk. För en student som har
möjlighet att ta sig till lidl är det perfekt när man ska handla basvaror som kött, pasta,
toalettpapper eller grönsaker.
Om du däremot söker efter varor som, fond, fryst spenat eller kikärtor, som vi letade efter
kan det bli svårare. Dessa varor är relativt vanliga i matlagning men fanns ändå inte i Lidl's
sortiment.
Lidl är en bra affär om du vet vad du vill ha, och om du är säker på att det finns där.
Priserna är väldigt låga, och det överväger kanske mot inredning och inspiration
när det gäller en student som har en tunn plånbok.
Vi besökte Lidl den 1 April, då tog vi även priserna till våra maträtter.
ICA
I denna del har vi valt att göra en bedömming av varje affär, då vi inte tycker att det bara är priset som räknas. Enligt oss är det andra faktorer som, inredning, bemötande och varuutbudet som också spelar roll. Dessa faktorer spelar därför in på slutresultatet av hela besöket.
När vi var på ICA möttes vi av en ljus Lokal, full med allt från fiskespön till trädgårdsredskap. På ICA MAXI på hälla, fanns det verkligen allt mellan himmel och jord. Utbudet var brett med varor i alla prisklasser. Under vår vistelse lockades vi med flera smakprov, paj, gulashsoppa, melon, skinka och kaffe. Allt för att vi som kunder ska vara nöjda och på så sätt handla mer. Bemödtandet var mycket bra. I kassan satt en trevlig tjej, som bemötte oss med ett leende, det gick även snabbt. Så helhetsintycket, av bemötandet var mycket bra!
Inredningen var inbjudande och det var även mycket lätt att hitta allt i affären. Det fanna mycket personal runt om i affären vilket gjorde att vi lätt kunde fråga någon om vi inte hittade.
Varuutbudet var mycket brett och oftast flera märken av varje vara. Allt vi sökte fanns helt enkelt.
Priset är dyrare än till exempel Lidl, men upplevelsen kan väga upp det lite dyrare priset.
Vi besökte ICA den 1 April 2011, då tog vi även priserna till våra maträtter.
Ceasarsallad med kyckling

/Ebba
Pestopasta med kyckling

Pris
/Ebba
Räkpasta

Pris
/Ebba
Dillkryddad lax med klyftpotatis

hemmagjorda potatisklyftor en fredagskväll.
Klyftpotatis
- 10 mellanstora fasta potatisar
- Matolja
Gör så här :
1. Sätt på ugnen på 250 grader
2. Skär potatisarna i klyftor utan att skala dom, lägg de sedan i en skål med kallt vatten
- Matolja
Pris / portion:
Ica Maxi : 14 kr
Lidl: 25 kr
/Annie
Kryddig tomatsås med zucchini-pasta
Om du vill ha ett nyttigare eller kanske ett veganalternativ till Pasta så kan man byta ut det mot hemmagjord zucchini-pasta.
Ingridienser:
En röd lök
2 zucchini
2 msk vitt vin
1 grönsaksbuljong
3 msk chillisås
1 paket krossade tomater
2 msk oregano
Svartpeppar & Salt efter smak
1.Hyvla mellanbreda skivor av zucchinin med en potatisskalare, det ska se ut ungefär som bandpasta.
2. Lägg all zucchini i en skål och salta och vänd, låt dra i cirka 15 minuter för att vattnet ska sugas ut.
3.Hacka rödlöken i små bitar och fräs sedan mjukt i en kastrull.
4.Häll sedan i förpackningen med krossade tomater och rör om.
5.Medan såsen puttrar kan du addera resterande ingridienser samt kryddor. Låt såsen puttra tills servering
6. Koka upp vatten och vrid ur vattnet ur zucchinin. Koka sedan zucchinin på låg värme i cirka minuter
7.Servera med färska tomater och parmesanost!
Pris / portion:
Ica Maxi: 6 kr
Lidl: 6,5 kr
/Annie
Broccolipaj

Pajdeg
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1-2 msk vatten
Fyllning
500 gr broccoli
2 dl creme fraiche
1,5 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
2 dl riven ost
salt
peppar
paprikapulver
timjan
Gör så här…
1. Arbeta ihop smör och vetemjöl, tillsätt vatten tills degen blir smidig. Klä en pajform med degen, nagga den och låt den sedan ligga kallt en stund.
2. Koka broccolin några minuter i lättsaltat vatten.
3. Man ska väl egentligen förgrädda skalet men när hungern ropar så går det faktiskt att skippa förgräddningen. Annars så förgrädda pajskalet i 200 grader ca 10 minuter.
4. Lägg i broccolin i pajskalet. Blanda samman creme fraiche, mjölk, riven ost, pressad vitök och kryddor. Häll detta över alltsammans. Toppa med lite riven ost. Grädda i ca 30 minuter och serveras med en grönsallad.
Pris
Lidl: 7.80:-/port.
/Ebba
ta bort fastbränd mat
Om du har spillt mat runt spisplattan och det har bränt fast så stängen du först av värmen och låter plattan kallna. Blöt sedan en handduk med vatten och diskmedel, vrid ur den och lägg den över plattan i några timmar. Torka bort.
Källa: Barnens skafferi, ICA bokförlag
/Johanna
Steka kött i panna
/Johanna
Hur ren är disktrasan?
En disktrasa behöver inte ens lukta illa för att vara en bakteriehärd. Koka disktrasan ibland och skölj ur den eller tvätta den i 90 grader i tvättmaskin. Se till att den torkar ordentligt mellan varven. Helst inte över kranen. Det är för varmt, hellre över t.ex. diskstället som är lite luftigare.
Källa: www.neminrockstar.se, Barnens skafferi, ICA bokförlag
/Johanna
Var försiktig med kycklingen
Om du ska göra en kycklingrätt är det jätteviktigt att du diskar och rengör allt mycket noga som har varit i kontakt med den råa kycklingen (annars kan man bli sjuk) t.ex. skärbräda och knivar och att du tvättar händerna förståss. Både innan och efter du hållit i kycklingen.
Källa: Barnens skafferi, ICA bokförlag
/Johanna
Pasta med kräftstjärtar

* salt
* peppar
* 2 dl crème fraiche
* 3 tsk fisk- och vinfond eller någon annan buljong
* 1 msk chilisås
* 1 burk kräftstjärtar (ca 150-200 g avrunnen vikt) + 3 msk kräftspad
Gör så här:
Koka tagliatelle under tiden du gör pastasåen så att den blir klar ungefär samtidigt.
Hacka purjolöken i små bitar. Skär paprikan i småbitar. Skär ev. champinjoner i skivor.
Hetta upp en stekpanna med olja eller flytande margarin. Stek lök, paprika och ev. champinjoner ca 5-10 min tills vätskan på champinjonerna kokat in. Salta och peppra.
Tillsätt crème fraiche, fond, chilisås och kräftspad. Låt koka några minuter och smaka av.
Tillsätt sist kräftstjärtar och dill. Låt bli varmt 1-2 minuter och servera genast.
Pris
Lidl: 10.80:-/port.
Ica: 11.50:-/port.
/Ebba
Tomatsoppa med risoni

Ingredienser:
· ca 2 msk smör
· 1 st gul lök
· ca 800-1 000 g (2 frp) passerade tomater
· 1 dl vatten
· 3 dl vispgrädde
· 1 krm malen svartpeppar
· 2 st tärningar grönsaksbuljong
· 0-1 tsk salt
Gör såhär:
Hacka den gula löken fint. Hetta upp smöret i en kastrull. Lägg löken i det smälta smöret och stek några minuter tills löken är blank och genomstekt. (Sänk gärna temperaturen när du steker löken så att den inte blir bränd.)
Häll på de passerade tomaterna. Häll gärna vattnet först i de tomma förpackningarna så får du ut även den tomatsås som sitter på botten och väggarna i förpackningarna när du häller vattnet i kastrullen. Häll på grädde. Tillsätt svartpeppar. Lägg i grönsaksbuljongen. Rör om. Låt koka upp och småkoka ca 5 minuter. Smaka av med salt.
Pris
Lidl: 5.50:-/port.
Ica: 8.50:-/port.
/Ebba
Scones
Till 8 scones
3 ¾ dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g kallt smör
1,5 dl filmjölk, naturell yoghurt eller mjölk
Sätt ugnen på 250. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och finfördela det. Häll i filmjölk eller mjölk och arbeta snabbt ihop en deg. Dela degen i två delar. Platta till varje del till en rund kaka, cirka 1 ½ cm tjock, direkt på en plåt med täckt med bakplåtspapper. Skär eller sporra varje rundel till fyra bitar. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Pris: priset för hela den här rätten är 7 kronor på Lidl och 8 kronor på ICA. Då är inte saltet inräknat!
Servera scones nygräddade med smör, ost marmelad och en varm kopp te.
Källa:Bonniers kokbok
/Johanna