Kryddig kikärtssås
4 portioner
Om du vill ha ett vegetariskt alternativ till köttfärs, eller ett för all del billigare alternativ så är kikärtor en bra variant som ingrediens i den klassiska köttfärssåsen. Kikärtor är billigt och är rika på proteiner.
Ingredienser:
300-400 gr Kikärtor
4-5 Medelstora morrötter
1 Gul lök
1 burk krossade tomater
2 Msk olja
2 st grönsaksbuljonger
1 krm vitpeppar
2 krm oregano
1 Vitlöksklyfta
1 dl matlagningsgrädde
4 dl vatten
Gör så här:
1. Börja med att mixa eller mosa kikärtorna i en skål. Riv sedan ner alla morrötter ner i kikärtsmoset.
2. Hacka löken och fräs den i oljan i en stekpanna tills den blivit mjuk. Häll sedan ner de mosade kikärtorna och de rivna morrötterna i stekpannan. Stek sedan allt tills att morrötterna tappat sin spänst och resterande ingredienser blivit mjuka.
3. Häll sedan i hälften av vattnet och rör om, låt det puttra i en liten stund. Tillför sedan de krossade tomaterna samt de två grönsaksbuljongerna. Pressa sedan ner vitlöksklyftan i såsen.
4. Addera resten av vattnet vid behov. Tillsätt kryddorna och ha i mer vid behov eller smak.
5. Avrunda sedan med att hälla i matlagningsgrädde och låt den puttra lite till.
Servera såsen med pasta och grönsaker.
Pris / portion med pasta:
Ica Maxi: 7,5 kr
Lidl: 7,5 kr
/Annie